Gats de carrer

Els gats que hi han al carrer són animals que han sigut abandonats o s’han escapat. Si la gent fos més responsable, esterilitzèssin les seves mascotes i no els abandonéssin, no ens hi veuriem amb el problema dels gats de carrer. Però les coses no són així, no hi ha municipi al nostre país que no en tingui, a més és clar de gossos també abandonats. Als països civilitzats, a on es comporten de manera més responable, tenen bones lleis i les fan servir, aquestes coses no passen. Al nostre queda molta feina a fer i és en definitiva responsabilitat de tots avançar cap una societat millor.

Els gats un cop al carrer, si no están esterilitzats, augmenten en quantitat ràpidament degut al seu alt index de natalitat. Una gata femella sense esterilitzar  pot arribar a tenir fins a 2/3 parts a l’any, amb una mitja de 6 cries per part. Les cries femelles als 5/6 mesos ja poden també criar, per el que si fem càlculs, una gata al carrer sense esterilitzar pot representar 30 gats més al cap d’un any. La superpoblació de gats de carrer a més, genera problemes de convivència, conflictes veïnals, i riscos sanitaris, per tant la millor opció és actuar amb diligència desde el principi, i controlar la natalitat a través de l’esterilizació .

Aquesta és la mesura estipulada per la Llei vigent a Catalunya per abordar situació dels gats ferèstecs que fan vida al carrer. La creació de colònies de gats controlades han demostrat més eficaçia a llarg plaç, després d’haver-se descartat moltes altres. Alhora, els gats de carrers també ajuden a mantenir allunyades les rates, molt més desagrables i perilloses per la salut del humans que els gats. Els humans no podem evitar el conviure amb altres espècies, hem d’aceptar que si no són uns, seràn els altres, per tant dins de les cisrcuntàncies podem considerar que la opció del gats és molt millor, però clar de manera controlada i reduïda.

La clau per ressoldre els problema global que generem amb els animals, gats i gossos abandonats, està en una bona gestió i aplicació de la Llei de Protecció Animal, que és bona, però com a moltes altres coses al nostre paísm, no s’aplica. La Fundació Faada, porta temps denunciant aquest fet, tenim una bona Llei de Protecció Animal, però son pocs els municipis que l’apliquem correctament, per tant no fem res.