Esterilització

El control de la natalitat de gossos i gats, com també ho va ser en el cas dels humans, és un factor clau per millorar la vida de tots plegats. Encara hi ha molt de rebuig a la pràctica d’esterilitzar als animals. Rebuig generat per una manca d’informació. És més, hi ha persones que inclús es sorprenen de que protectors d’animals recomanem aquesta pràctica. Però els estudis sobre el tema ho corroboren; tant des del punt de vista de la salut dels animals, com el perjudici que ocasiona portar constantment noves vides al món sense un lloc determinat, l’esterilització és la millor opció.

Les persones creuen que les femelles han de criar almenys un cop, i que no cal esterilitzar als mascles. Són creences errònies, ja que el millor per la salut de la teva mascota és esterilitzar-la abans del primer zel. D’aquesta manera en les femelles es reduirà el risc de patir infeccions a la matriu, quists ovàrics i tumors mamaris. I en el cas dels mascles es reduiran les patologies de pròstata, el marcatge territorial, baralles amb altres mascles i fugides del domicili. Per tot el demés amb una alimentació controlada i sense excessos, el teu animal gaudirà d’una qualitat de vida millor.

Per altre banda, deixar que la teva mascota crií, quan hi ha tants animals abandonats és una irresponsabilitat, doncs els hi estàs traient oportunitats als animals que es troben necessitats a Protectores. L’argument més utilitzat és: “és que em fa il·lusió fer criar la meva femelleta” o “o em fa pena castrar el meu masclet”. Quan els hi preguntes què faran amb les cries (cosa que poques vegades pensen ben bé), solen repondre: que o bé se les quedaran totes (que mai acostuma a passar perquè un cop nascudes les cries és massa), que les intentaran colocar entre coneguts (generant “adquisició compulsiva d’animals” o el que és el mateix “sense reflexionar massa”), o que les vendran per tal d’assegurar-se un bon amo (quan la venda d’animals per part de particulars està prohibida per llei).

Entre uns i altres es crea un excés d’animals que s’ofereixen per tota arreu, una cadena infinita de naixements que a la llarga fa que hi hagin més cries que llars responsables per adoptar, en definitiva una “superpoblació” que és un dels factors principals que enpitjoren la situació dels animals i generen abandonamet. Potser aquesta primera persona que va deixar criar la mascota amb tota la seva bona voluntat, no abandona. Però alguna de les persones en la cadena a la que s’ha anat repartint cries, es pot trobar a la situació de no saber què fer amb els animals, i els deixa a qualsevol lloc. Sigue’m responsables! Si us estimeu la vostre mascota, no cal que la feu criar, deixeu-la que sigui única al vostre cor i memòria. El millor homenatge que li podeu fer es tenir en compte les penúries que passen altres membres de la seva espècie, i contribuir a que tot això millori. Esterilitzeu!