Sistema C.E.R.

C.E.R. (Captura, Esterilització i Retorn), sistema amb el qual es pot reduir a més de la meitat els gats de carrer d’una població en menys d’un any.

Captura; La majoria dels gats que hi han al carrer són feréstecs i no es deixen tocar ni agafar amb facilitat. D’aquesta manera s’ha d’estudiar i planificar la captura de cada animal. Utilitzem gàbies trampes especials per capturar-los, amb molta paciència sovint aconseguim fer-los entrar a les gàbies. Un cop dins els gatets es posen molt nerviosos, peroò ràpidament els tapem amb una manteta perquè la foscor els tranquil·litzi. Després els passem des de la gàbia trampa a un transportí, amb el que ens serà més fàcil portar-los al veterinari i ens permetrà tornar a utilitzar la gàbia trampa.

Esterilització; L’operació dels mascles és molt més senzilla, la de les femelles una mica més complicada perquè és interna, els nostres veterinaris fan les esterilitzacions pel costat (ovariohisterectomia), i amb punts interns reabsorbibles. Amb això no és necessari utilitzar la campana de seguretat que sovint s’utilitza en operacions d’aquest tipus. A més no podríem fer-la servir doncs estem treballant amb gats salvatges. Els gats durant l’operació són també desparasitats i identificats amb un tall en fora de V a l’orella. Durant les primeres setmanes a les femelles se els hi notarà la costura lateral, un cop la ferida cicatritzi i creixi el pèl, no es notarà res.

Retorn; Com a mesura de seguretat, i per tal de proporcionar un postoperatori amb garanties, mantenim els gats tancats almenys de 12 a 20 hores en un lloc segur i tranquil. D’aquesta manera els animals acaben de metabolitzar l’anestèsia. Un cop veiem que els gatets ja es comencen a despertar i estan bé, els alliberem al mateix lloc a on els vam agafar.

A vegades ens pregunten si en contes d’esterilitzar no podríem utilitzar anticonceptius orals. Efectivament aquest és un altre mètode, però el desaconsellem fermament. Les pastilles anticonceptives per a felins augmenten considerablement el risc de patir tumors mamaris i infeccions uterines. A més de que és un sistema poc fiable i difícil d’aplicar a gates de carrer. La pastilla s’ha d’administrar cada setmana. Una sola setmana que la gata no aparegui i no prengui el seu anticonceptiu pot haver-se quedat embarassada, amb el risc afegit de que si es segueix administrant el tractament hormonal i la gata està embarassada, les cries podem néixer amb greus problemes de salut. Per tot plegat el sistema més segur i saludable és l’esterilització, i és el que recomanem tan per gats de carrer com per gats de casa.

Esterilitzem gats de colònies gestionades per veïns que els hi donen de menjar, i es posen en contacte amb nosaltres. Per això és difícil que puguem agafar algun gat que tingui un propietari i que aquest no ho sàpiga. Si fos així, i aquest gat no estigués correctament identificat, el propietari no podria legalment al·legar res, doncs seria aquesta persona la que no ha tingut l’animal en les condicions que estipula la llei. Creixell Natura quedaria exempta de qualsevol responsabilitat doncs la nostre activitat està reglamentada i autoritzada.